Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


MIT VIGYEK A TÚRÁRA?

 

Egy napos túrára a következő dolgokat készítsd össze:

 

Megfelelő hátizsák – rövid túrához ajánlott a kisebb méretű, amiben kényelmesen elférnek a holmijaid.

Időjárásnak megfelelő öltözék (Rétegesen öltözködj)

Bakancs, túracipő

Váltó zokni (ha van, túrazokni)

Esőkabát

Sapka/Kalap (hideg/napsütés ellen)

Fürdőruha (Mindig legyen nálad, mert sosem tudni hol szottyan kedvünk a fürdésre!)

Élelem (Soha ne hozz romlandót!)

Kulacs (műanyagpalack is lehet) vízzel vagy teával - Hozz legalább 1,5-2 litert!

(Pohár, esetleg tányér, ha főzőcskézünk)

Bicska (kanál)

Pénz, iratok

Rovarriasztó

Napszemüveg ( nem kötelező, de célszerű)

Naptej/Fényvédőkrém

Egyéni gyógyszerek

Papírzsebkendő

Fényképezőgép

 

Hozhatsz még:

Térképet, tájolót, iránytűt vagy GPS-t

 

Milyen legyen...?

 

A hátizsákKép

Egy napos kirándulásokra a 25-30 literes méret a legmegfelelőbb. Ezek a zsákok lehetnek belső merevítésűek vagy merevítés nélküliek. Nyilván az előbbiek a jobbak, mert van tartásuk és kényelmesebb a súlyelosztásuk. Azok a túrazsákok jók, amik viszonylag keskenyek és nem körte alakúak.

 

A túrabakancs

A túra hossza illetve a terep általában meghatározó abból a szempontból, hogy mit szükséges magunkkal vinni az útra. Egy biztos pont azonban van, bármilyen túráról legyen is szó: ez pedig a lábbeli. Persze ahhoz, hogy a kirándulásról szép élményekkel térj haza, sok egyéb jó tanácsot fontos megfogadni, egyet viszont kötelező: ne indulj el megfelelő túracipő vagy bakancs nélkül!

Manapság rendkívül széles választékot találsz a túraboltokban, de akár az egyszerűbb sportboltokban is különféle kirándulásra, túrázásra alkalmas cipőkből. A bakancs kiválasztásánál érdemes azonban szakember véleményét kikérned – ezért ajánlott inkább kisebb, de speciális túraboltokat felkeresni.

Néhány alapszabály azonban van, ami alapján tájékozódhatsz. A cipő talpa legyen közép-kemény, ugyanis a nagyon merev talp a magashegyi túrázóknak ajánlott, és az biztos, hogy a mi hegységeinkben erre nem lesz szükséged. Érdemes a cipő bélését is megvizsgálnod: általában ez műszálas textil (jó ha gore-tex), a boka környékén pedig lehet bőr (csak olyan bőrbéléses cipőt vegyél, amelyben a bőr extra puha, egyéb esetben könnyen előfordulhat, hogy feltöri a lábad!). Figyelj oda arra is, hogy a bokádat megfelelően tartsa a bakancs. Fontos, hogy a mérete megfelelő legyen, ezért vásárlásnál mindig figyelj oda, hogy megfelelő zoknival próbáld fel, és legyen rajtad hosszabb ideig, mielőtt kifizeted.

 

Kép

A túra zokni

Ha hosszabb túrára indulsz, érdemes speciális túrazoknit vásárolni. Az ilyen zoknik fő ismérve, hogy nagy arányban tartalmaznak pamutot, ami a zokni párafelszívó képességét javítja. Ez azért is fontos, mert ha profi szellőző bakanccsal rendelkezel, de a zoknid tiszta nylon, a rendszer összeomlik – azaz nem szellőzik ki a nedvesség. Nylon zoknit egyébként sem ajánlok, akár milyen cipőben is jössz.
A téli túra fontos kiegészítője a kamásli – ez megakadályozza, hogy a hó vagy latyak eláztassa cipődet belülről, és védi a nadrágszárát is, így az sem tud átázni.

 

Az öltözék

Legfontosabb szabály, hogy mindig az időjárásnak megfelelően, és RÉTEGESEN öltözködj. A túrára mindig kényelmes, jól szellőző ruhát vegyél fel. Ne feledkezz meg a váltó zokniról, és jó ha van nálad valami melegebb holmi is, arra az estre, ha lehűlne az idő. Javaslom, hogy hozz magaddal mindig fürdőruhát, fürdőnadrágot, mert bármikor kedvünk szottyanhat egy fürdőzéshez -nem olyan nehéz, hogy ne bírd cipelni.

Sajnos napjainkban egyre inkább kitolódik az a napszak, amikor különféle krémekkel kell védekezni az UV sugárzás ellen. A fizikai védekezés mindig javasolt, azaz lehetőség szerint legyen mindig rajtad sapka, a krémek közül a bőrödnek megfelelőt válaszd, de legjobb, ha minél magasabb faktor számú készítményt vásárolsz. (Arcra különösen vigyázni kell, mert azt nem tudjuk eltakarni semmivel, ezért javaslom a gyógyszertárban kapható 50+ -os készítményt. Nem olcsó, de egy tubus egész évre elég.
A túra közben bármikor utolérhet egy zápor, ezért fontos, hogy egy könnyű esőkabátot, vagy ponchót mindig hozz magaddal az útra.

 

Étel-italKép

A felszerelés mellett a tápanyag és folyadék-utánpótlás is nagyon fontos. 1,5-2 liter folyadékra biztos szükséged lesz, és az sem biztos, hogy ha kiürült a kulacsod, azonnal találsz forrást, kutat, vagy egyéb víznyerő helyet. Szomjasan pedig a legjobb túra is rémálommá válhat. Legmegfelelőbb a csapvíz vagy az ásványvíz, utánpótlásnak pedig a forrásvíz. Hidegebb napokon jól eshet egy forró tea, amit egy termoszban tudsz melegen tartani. Szénsavas-cukros üdítőt ne vigyél magaddal, ezektől még szomjasabb leszel.

Kép

A pár órás túrára is vigyél magaddal szendvicset, figyelj rá, hogy amit beleteszel, soha ne legyen romlékony. Ha egész napos túrára mész, akkor annyi élelmet vigyél magaddal, amit útközben megeszel. A hátizsákba érdemes szőlőcukrot is betenni, ez mindig hasznos túrázás közben. Ha a túrakiírásba azt látod, hogy sütögetünk, vagy bográcsozunk, akkor elég a kevesebb élelem is, mert a közösből úgyis mindenki jól lakik.

 

Rovarok

A kullancsok által okozott fertőzés nagy veszélyt jelenthet az egészségedre. Érdemes beoltatni magad, ha rendszeresen jársz túrázni, és ne feledkezz meg az ismétlő oltásokról sem. Oltás hiányában mindig legyen nálad szúnyog és kullancsriasztó spray, a dietil-toluamid hatóanyagot tartalmazó szerek hatékonyak, mégis kíméletesek a bőrhöz, így érzékeny bőrűek, kisgyermekek bőrén is használhatjuk őket. Míg a pikaridin-tartalmú készítmények fokozott igénybevétel esetén is védelmet nyújtanak a kellemetlen vérszívóktól. Azonban sose felejtsd el kirándulás után megnézni, hogy nem csatlakozott-e hozzád egy nem kívánt útitárs!

 

 

Remélem, ez a rövid összefoglaló segítségedre volt a túrára való felkészülésben.